Du kan sagtens lave hasselback kartofler med skræl, og det gør det lidt nemmere at lave de populære kartofler, der også kaldes hasselbagte.
Hasselback kartofler er klassisk tilbehør til mange retter, og de smukek kartofler er heldigvis nemme at lave.
Men hvorfor hedder det hasselback kartofler? Jo, navnet stammer fra den svenske restaurant Hasselbacken, der ligger i Stockholm.
Det var nemlig man fandt på denne smarte måde at lave kartofler på i ovnen.
Se også: Flødekartofler - flødestuvede kartofler i ovn
Fejlagtigt bliver de også ofte kaldt for hasselbagte kartofler, men den korrekte betegnelse er altså hasselback. Så er det slået fast.
I denne opskrift er kartoflerne krydret med salt og rosmarin, men du kan også krydre dem med paprika, hvisløgspulver, timian og meget andet godt.
Opskriften er beregnet til fire personer, med tre mellemstore kartofler til hver.
Opskrift på hasselback kartofler
Ingredienser
- 12 mellemstore kartofler med skræl
- 25 gram smør
- 1 spsk flagesalt
- 1 spsk rosmarin tørret
Sådan gør du
- Til hasselback kartofler starter du med, at vaske kartoflerne grundigt, og derefter tørres de let af.
- Nu skal de så skæres i skiver, men uden du kommer til at skære igennem. Du skal nemlig kun skære cirka ¾ ned i kartoflen. Læg eventuelt kartoflen mellem to grydeskeer af træ.
- Læg kartoflerne i et ildfast fad med bunden på kartoflerne nederst.
- Smelt smør i en kasserolle, og pensl de skiveskårne kartofler med det. Giv dem bare et godt lag.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og når ovnen er varm sættes fadet med de hasselbagte kartofler ind.
- De skal nu bages i cirka en times tid.
- Når kartoflerne har åbnet sig i ovnen, pensler der atter med lidt smør, og krydres med flagesalt og rosmarin.
Ernæring
Tips
De færdige hasselback kartofler med skræl er dejligt tilbehør til mange retter med mørt kød, herunder en flæskesteg, culotte eller cuvette.
Deltag i snakken om maden