Stegetid på and: Her får du den bedste opskrift på andesteg med andesovs, der giver en mør og saftig and med sprødt skind. Laves nemt i ovn.
Andesteg med svesker og andesovs er traditionel mad både til juleaften og Mortensaften, og med denne opskrift får du altid succes med maden.
Anden fyldes med svesker og æblebåde, før den kommer i ovnen, og du får en både mør og saftig and med den helt rigtige andesmag. Og her med den korrekte stegetid på and.
De brunede kartofler hører selvfølgelig til, og de er ikke svære at lave. Du skal blot følge linket i opskriften længere nede. Her er både opskrift på brunede kartofler i ovnen og på panden.
Se også: Stegt gråand med lækker sovs
Stegetid på and
Steg gerne anden ved 160 grader varmluft, og du kan med fordel prikke huller i andeskindet på brystet og i lårene. Så kan andefedtet nemmere løbe af anden, og skindet bliver mere sprødt.
Afhængig af størrelsen på anden er stegetiden som følger:
En and på 2 kilo steges i 2 timer
En and på 2,5 kilo steges i 2,5 timer
En and på 3 kilo steges i 3 timer
En and på 3,5 kilo steges i 3,5 timer
En and på 4 kilo steges i 4 timer
Stegetiden på and er generelt ca. 30 minutter pr. halve kilo and.
Kernetemperaturen i en færdig andesteg skal være på minimum 75 grader, så du kan også med fordel anvende et stegetermometer.
En and er dog ret fed, så derfor bliver den ikke så let tør under tilberedningen.
Opskriften er til fire personer med en and på 3,5 kilo, for der er meget svind i en and, når den steges.
Opskrift på andesteg med andesovs
Ingredienser
Andesteg
- 3,5 kg and
- 300 g svesker
- 2 æbler i både
- 2 spsk salt groft
Andesovs
- hals og indmad fra anden
- 1 gulerod
- 1 persillerod
- 1 lille løg
- 1 håndfuld timian
- 7 dl andefond lavet af 7 dl vand + 5 spsk andefond
- 2 dl fløde
- 1 spsk ribsgele
- 2 spsk gastrik
- 1 spsk majsstivelse udrørt i en smule koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Til denne opskrift på andesteg starter du med, at skylle anden grundigt ind- og udvendigt, og dup den tør med køkkenrulle. Skær det meste af gumpen af, og fjern eventuelle rester af fjer.
- Skær æblerne i både, drys anden med salt indvendigt og fyld så anden med svesker og æblebåde. Snør den til eller luk med en kødnål.
- Gnid anden godt med groft salt, og læg den på en rist eller stegekurv, der er placeret i et ildfast fast, så anden ikke når væsken i fadet.
- Forvarm ovnen til 160 grader varmluft, og den temperatur holdes under hele tilberedningen af anden.
- Kom en halv liter vand i fadet, og steg nu anden i en time med brystet nedad.
- I mellemtiden bruner du hals og indmad på en pande sammen med grofthakket gulerod, persillerod og løg. Kom derefter syv deciliter andefond ved.
- Tag anden ud, og kassér væden i fadet. Nu har anden nemlig smidt det mest fede af fedtet. Kom i stedet indholdet fra panden i i det ildfaste fad, vend anden rundt med brystet opad, og stil den tilbage i ovnen.
- Her skal anden nu stege færdig i yderligere to timer og 30 minutter, så den samlede stegetid på and er tre timer og 30 minutter når den vejer 3,5 kilo. Ønskes mere sprødt andeskind kan du give anden nogle minutter under ovnens grill til sidst.
- Tag anden ud, og lad den hvile utildækket i 20 minutter, inden du klipper den op og anretter din andesteg med svesker på et flot fad.
- Andesovs: Imens laver du andesovsen. Sigt skyen over i en kasserolle, og kog den op. Lad den koge lidt ind.
- Kom ribsgele og fløde ved, og smag andesovsen til med gastrik, salt og friskkværnet peber. Jævn med lidt majsstivelse. Bedre andesauce fås ikke. Du kan om nødvendigt også tilføje mere andefond.
Ernæring
Tips
Server den færdige andesteg med svesker, brunede kartofler og salat med rødkål, æbler og granatæblekerner.
Eller du kan selvfølgelig også lave den gode, gammeldags rødkål, som mange ikke vil undvære juleaften.
Andestegen er perfekt til både Mortensaften og juleaften, og jeg lover, at saucen bliver lækker.
Se også: Guide til risalamande: Opskrift og tips til at lave den perfekt
Deltag i snakken om maden